עולם השילוט הדיגיטלי העכשווי מבוסס על נגנים (וכשאני כותב “נגנים” הכוונה לכל מחשב או מיני-מחשב בכל גודל שהוא המשמש לצורך ניגון השילוט הדיגיטלי), בעלי מערכת ההפעלה הותיקה חלונות (Windows), מערכת ההפעלה הצעירה אנדרואיד (Android) ולאחרונה מספר נגנים בעלי מערכת ההפעלה המעניינת Chrome OS מבית גוגל.
נגני שילוט דיגיטלי יכולים להיות בכל צורה, גודל, צבע ושם: לאלו הקטנים, בגודל מצית סיגריות, קוראים דונגל (dongle) או מיני פיסי (MiniPC) או USB stick, לקופסאות הגדולות יותר קוראים Set-top box או TV box, לעתים גם סטרימר (streamer) מאחר והללו משמשות להסטרמת סרטים מהמחשב האישי לטלויזיה אליה הנגן מחובר, ולקופסאות הגדולות ביותר קוראים פשוט player. למעשה, השם נגזר מהצורה והגודל, אם כי בסופו של יום, כולם הינם מחשב קטן עם מערכת הפעלה כזו או אחרת.
לקופסאות הגדולות יש יותר יציאות וחיבורים לעומת קופסאות קטנות או דונגלים (שימושי, למשל כאשר יש צורך ביציאת רשת RJ45 הדרושה במקרים בהם יש רשת קווית ולא אלחוטית) ולכן, לעתים השיקול יהיה על פה סוגיית היציאות של המכשיר.
הגודל כן קובע: על פי רוב, מכשיר גדול יותר הינו בעל אורך חיים ארוך יותר מאשר מכשיר קטן יותר, כך ש – TV box עדיף על דונגל. לא כל שכן, מכשיר גדול יותר עמיד יותר בתנאים קשים (היעדר קרור וכיו”ב).
המפרט חשוב לא פחות: לשילוט דיגיטלי מבוסס ווינדוס, יש צורך בלפחות 4 גיגה זכרון, לעומת מינימום 2 גיגה זכרון במכשירים מבוססי אנדרואיד; לגבי שטח אחסון, באנדרואיד יספיקו 8 גיגה, בעוד בווינדוס יש צורך בלפחות 16 גיגה (בשל גודלם של קבצי מערכת ההפעלה); לגבי המעבד, עדיף מעבד מהיר וחזק יותר (כאן הדעות חלוקות) ויחד עם זאת מוטב מעבד בעל 4 ליבות על פני מעבד בעל 2 ליבות.
ומה לגבי מערכת ההפעלה? אנדרואיד הינה מערכת הפעלה צעירה וחינמית, לעומת ווינדוס שהינה מערכת הפעלה יקרה, אך ותיקה; לגבי Chrome OS, ימים יגידו. לא כל שכן, המכשירים הרלוונטיים מבוססי מערכת הפעלה זו (Chromebox, Chromebit, Chromebase) טרם עשו עלייה לישראל, שלא לדבר על גיור כהלכה; יש היאמרו כי חלונות יציבה יותר (והאמת שכבר שנים שלא נתקלתי במסך כחול), אך בל נשכח את מהפכת האנדרואיד בארבע השנים האחרונות: מכשירים מבוססי מערכת ההפעלה אנדרואיד הפכו להיות קטנים יותר, חכמים יותר ואף זולים יותר. תחרות יפה למיקרוסופט. קיימות גם מערכות הפעלה אחרות כמו Linux או Ubuntu, אך הללו נדירות יותר בעולם השילוט הדיגיטלי.
ומה נשאר לנגני השילוט הדיגיטלי? המחיר. בכל הקשור לחומרה לשילוט דיגיטלי, גם המחיר קובע ופה הגודל ללא ספק קובע (את המחיר). קטן יותר = זול יותר; גדול יותר = יקר יותר. החומרה מבוססת אנדרואיד הינה זולה יותר, לעומת החומרה מבוססת החלונות אשר יקרה יותר ולעיתים יותר מפי שתיים (ולא רק מחירה של מערכת ההפעלה חלונות הוא שמייקר את המוצר). לגבי מכשירים מבוססי Chrome OS – בהשוואה על פי מחירם בחו”ל, נדמה כי הללו, מבחינת מחיר, מיצבו עצמם באמצע: היינו, בין המכשירים מבוססי האנדרואיד לאלו מבוססי החלונות.
ואחרון חביב: מאחר ועסקינן בחומרה לשילוט דיגיטלי, יש לבדוק את התוכנה לשילוט דיגיטלי על גבי המכשיר עצמו, על מנת לבדוק את: א. הביצועים; ב. תאימות לתוכנה מבחינת כל ה – feature-ים; ג. יציבות לאורך זמן (שהרי במקרים לא מבוטלים מדובר במכשיר שאמור לפעול 24/7 ולא מספר שעות כמו סטרימר ביתי).
אז מהי החומרה לשילוט דיגיטלי החביבה עליכם? חלונות? אנדרואיד? כרום או.אס.?
ניר.